Fotky z akc

Petrka 26.ledna - 2. nora 2002

Fotky

N denk pokrauje Dal oddlovou akc, jako kadou zimu byla Petrka. Nkter postehy opt sepsala Jitka a j se je te budu snait pepsat, opt jej barva bude ern, moje modr. Pikldm Vakovy instrukce pro astnky Petrky, protoe se nm zdly celkem vtipn sepsan.

VTJ TECHNIKA PRAHA, oddl vodnho slalomu
Zimn soustedn na Petrce
Odpovdn vedouc Ing Vclav Bro

Npl: bh na lych, technika, rychlost a vytrvalost

Program: trenink na beckch lych v oblasti Krkono v drustvech podle vkonnosti. Vjezd pevn na cel den. Obd bu z vlastnch zsob nebo na nkter chat nebo u obchodu v nkterm stedisku podle individulnch monost a majetnosti astnka. Pit mon z vlastn lahve izolovan nap. svetrem. Trasy se vol tak, aby bylo mono dokoupit dal zsoby potravin.

7 h zatopen, sndan, mazn ly
9 h odjezd z chaty
16 - 18 h nvrat, vaen veee, sekn deva
22 h vypnut agregtu na vrobu proudu, veerka, dl svt petrolejky a vlastn baterky.

Termn: 26. ledna - 2. nora 2002, sob - sob. Dvj nstup a pozdj odjezd je mon pouze s pedchozm souhlasem pan Jechov a s vdomm Vclava Broe. Tato monost bude znma a 1 - 4 tdny ped nstupem.

Msto: doln cp louky Klnovky v Krkonoch 1200 m n.m.

Pstup: ze pindlerova Mlna 750 m n. m na Pl 1200 m n.m. po turistick sjezdovce a dl jet 3 km pes boudu Na Plni nebo pmo na Klterku na lych nebo pky. Dal monost od doln stanice lanovky na Pl zpt po zsobovac a pozdji beck upraven irok cest nad Hromovkou, zde na rozcest vpravo do mrnho stoupn smrem na Strn, na dalm rozcest vlevo vzhru na Krsnou Pl. Strn nechvme daleko vpravo. Zde vlevo a zhy vpravo. Vrchol Pln je celou cestu po lev ruce. Asi po 3 km ze irok cesty vpravo po vrstevnici na Klterku a dl 300m na Petrku v lese pod cestou.
Z Pece pes Vrovku a bufet Na rozcest smrem k zpadu, na rozcest u bv. Klnov boudy rovn doln cestou kolem chaty Tesly ke kraji lesa. Petrka je pod cestou , kter pokrauje na Klterku, Strn.

Noclehy ve spolen mstnosti pro 9 - 10 osob. Ndob a pbory jsou v pzem v mstnosti s kamny na devo s plotnou na vaen.
Na chat jsou deky a polte, podmnkou pobytu je vlastn povleen a prostradlo. Nikoliv spac pytel nebo vloka do spacho pytle.
Myt v koupeln s kotlem na devo a sprchou.
Sauna na devo 2 - 3x tdn.
Pezouvn povinn ve vstupn hale.

Stravovn samostatn, zsoby do pondlka odpoledne s sebou.

Doprava: spolen prvnm rannm autobusem do pindlu. Vaek Bro zajist jzdenku tomu, kdo se pihls a slo zlohu 110 K dostaten pedem. O odjezdu se kad vas informuje.
S sebou: povleen, pezut, kter je v ppad maratonek mono pout i k cest do hor, beck lye v bezvadnm stavu, beck boty, hole, pp. nhradn hl, vosky vetn zelenho klistru na zledovatlou stopu, glider nebo parafin, korek, hadr na staen vosk, kad svj mal kletr na nkup cestou, nebo cesta s nkupem je 8 km do kopce, pp. lhev na aj, ob. prkaz na hranin cesty, 2 trika, lehk svetr, lehk prodyn vtrovka, dlouh a krtk spodky, elastick kalhoty nebo golfky nebo beck komplet, dvoje ponoky v bot, z toho jedny vlnn, lehk kulich, cyklistick brle nebo kilt proti vnici, rukavice, nvleky na boty pro hlubok snh. Nhradn triko, trenrky a ponoky. Lye si nagliderujte pro pouit po vystoupen z autobusu. Oddl m s sebou lyaskou ehliku na PB a na elektinu.

Pihlky u Vaka Broe do 20. listopadu se zlohou 600 K, pozdji jen v ppad volnch mst. Po 20. listopadu bude kapacita nabdnuta cizm zjemcm. Cena ubytovn se oekv 90 K za noc.

hrada nklad lenm oddlu: oddl hrad 0 - 100 % nklad na noclehy podle splnnch brigd a vkonnosti, a to pi asti na celm programu. Pi krat asti hrad pomrnou st.
Vracen zloh pi odeknut: v ppad plnho obsazen objednan kapacity se vrt 600 K, jinak je teba uhradit objednanou kapacitu.


Vybaven a mazn ly
Jezdme klasicky, tj. maeme lye vosky pro odraz. Specialist mohou bruslit. Podmnky pro bruslen jsou v Krkonoch na uritch mstech, v prseku z Pln do pindlu, na tratch na Msekach a v okol Lesn boudy, nikoli veobecn.
Pprava skluznice pro klasiku: Pedem vyplnit rhy a krbance od kamen. Technologie je zahtou pjekou s klnovitou pikou vtlait do odmatnch rh polyetylnov granule v tstovitm stavu, klnovitm bitem piky seznout na okoln rove a pak celou skluznici pebrousit hrubm smirkovm paprem. Pozor, aby se delm ohevem jednoho msta skluznice neodfoukla od podkladu.
Nasycen pr skluznice parafinem a voskem. stedn st 30 - 40 cm ped pikou boty a 30 - 40 cm za n zaehlme nanesen vosk pro odraz v tenk vrstv. Pro prachov snh zaehlme zelen nebo modr vleek, pro hrub, zledovatl nebo star rozbedl snh zelen nebo modr klistr. Zbvajc konce skluznice nasytme parafinem, beckm nebo sjezdovm urenm pro pslunou teplotu.
Mazn ly. pro prachov snh do stedn sti lye naneseme a korkem rozeteme jednu a 3 tenk vrstvy beckho vosku z vleku o barv podle teploty snhu. Na erstv snh ten vrstvu, na pemrzl ostr snh vce silnjch vrstev. Sta kombinovat zelen, modr extra a erven vosk.
Pro petaven zmrzl a krupicovit snh naneseme zelen nebo modr klistr z tuby. Pro rozmkl snh petaven teplem naneseme fialov nebo erven klistr. Nan se v teple strkou. Sta kombinovat modr nebo zelen s ervenm nanesenm stdav vedle sebe a rozetenm.
Boty a vzn: kontrolujeme a upravme pevn dren proti vyvrcen do stran. Pi pouit vzn ISO 75 meme zlepit stabilitu pouitm patnch podloek s bitem zasahujcm do drky v podpatku v bot.
Zkontrolujeme, zda pky nejsou uvolnny.
Vliv pokrbanch skluznic: lepen snhu na lye a drhnut pi teplotch kolem nuly.
Tvrdost ly. Lye lze pitlait proti sob jen silou obou rukou. Ped dotlaenm je patrn stedn klenut st, komora. Vliv mkkch ly: Pomal z kopce, drhnou pi skluzu na pedn noze po odrazu, lepen snhu na lye a drhnut pi teplotch kolem nuly.


Sobota 21.6.2002
Technika Praha vyr na Petrku. Vaek s Tomem vyjeli u ve tvrt na sedm, my rozumnj v sedm. Veronika pijela z Liberce, mal Vaek z Pece. Seli jsme se vichni ovem ve pindlu na autobusku. Nkter nhody jsou opravdu zvltn. ikovnj skupina dala ostatnm nskok v mstnm pohostinstv.
Pmo dorazili asi jen ti, ostatn to vzali oklikou i pes buf.
Nebylo to ovem jen tak, kdy jsme se po dlouhch hodinch plhn do kopce pln ztratily v mlze a nikde dn tyka, dn cesta Jen dky moj intuici jsme Petrku nakonec naly50 metr od ns.
Jitka mezitm nevhodn komentovala: "Jet, e jsem nela s holkama, to u bych tu jet nebyla."(Pily po 1.41.min - pece nebudeme sedt na boud, tak jsme si jet daly trochu do tla.)
Poas nevt dobr tden. Mlha a nsledn detk apod. Nlada je ovem vborn, nic nm ji nedoke zkazit. To tak bejv, kdy se lidi utrhnou ze etzu, zvl᚝ zpotku je kadej bujarej.
V devt se Veronika a Hanka rozhodly jt do hospody - jen v teniskch a ve svetru, co byl podle zbytku osazenstva nesmysl. Ty ei vech, jak se budem boit do pasu, jak tam nedojdeme a tak, ns jenom vc a vc provokovaly. Navc, kdy je vude zaveno. (No, ono zaveno nebylo, jak jsme se dozvdly od Vti s Jirkou, kter vyrazili za nmi a na rozdl od ns je napadlo vzt v hospod za kliku).
Akoliv historky o Zdendovi z Elektra vichni slyeli u stokrt, vichni si je rdi poslechli po stoprvn. Mon by stlo za to je na tomto mst pipomenout.
K tomuto kolu je zvlt povoln Tom, kter je um ndhern vyprvt, poppad se me poradit s Veronikou, kter si je taky dobe pamatuje. Tady vm dvm prostor:

Nkolik hlek dnenho dne:
Pot co dorazil Vaek na boudu, povd sprvci: "My mli ten men pokoj, ale vzhledem ke krsnmu poas se mi nahlsilo v poslednm tdnu jet hodn lid."

Pi veei jsme eili, jak je na boud zima a vichni svorn vzpomnali na spacky, kter jsme byli donuceni nechat doma, co Veronika vhodn ohodnotila: "Kdy teror, tak podnej. Vaek ns chce jenom v kejch hadkch."
Tom ped spanm s nadenm vyprv ostatnm: "Tak jsme s Jitkou dojeli a prvn, co udlala: vythla mobil a zaala si cpt baterku do kalhotek."

Va byl opt zvdavej na moje vztahy a pak se snail pesvdit mn: "Ale Hanko, co je nad 50 km nen nevra, to je sluebn cesta."
Tahle nsledujc hlka mi nen jasn, asi jsem u toho nebyla, take postaujc koment mus doplnit Jitka.
Jitka: "To jsem zvdav, m to tady vyplm, loni na Szav mi to vylo." lo o to, e urit druh nachlazen se d lit rznmi drastickmi metodami.
U prvn den se projevovalo to, e ne vichni byli docela zdrav. Martin se ptal Jitky, kdy mla zrovna jeden ze svch zchvat kale: "Ty m chorobu?" Pak ji uklidnil: "Pi prvnm detku choroba zstane leet na kraji cesty."
Kdy jsme se s Veronikou vrtily z prochzky, vichni u spali, jen Va s Jirkou dorazili jet po ns. Chvli jsme povdali a kdy jsme se pustili do mas, tak el vydenej Jirka radi spt. Chybu udlal, piel o bjen ou, kdy Va namazal Veronice zda zubn pastou. Chechtaly jsme se tomu skoro do rna.


27.1. 2002 Nedle
Poas je promnliv - chvli pr, chvli leje. Pesto jsme v pl dvanct vyrazili aspo na Rozcest. Prvn promokla Veronika, vrtila se asi po 20 metrech. J bych ekla, e jsem promokli vichni ve stejnou chvli a to jakmile jsme vylezli ped boudu, jedin Veronika to vak byla ochotn brt v vahu. My jsme se chtli promet pln, tak jsme si udlali dvouhodinov koleko pes Buf a Dvorskou a po nvratu zaalo velk suen. Ve jsme naveli v kuchyni a ono to okapvalo. Veronika sedla open o kamna a k: "To je skvl, sedm si u kamen, teplo na zda a pozoruju jak pr." Podotkm, e narozdl od det venku se tento musel v periodickch intervalech vytrat. Druh skupina se vrtila pozdji a such. Jak to??? Zato Maky zlomil hlku.Prosm Makyho o konkrtn popis, co s hlkou provdl, e tak dopadla. - Maky zlomil hlku u den pedtm, take to tentokrt odnesla hlka moje (natst jen ohnutm). A su se vrtili proto, e vyreli, kdy jsme se my nedokavci u vraceli = to akort pestalo pret. Opt jsme se s Veronikou pustily do naich oblbench filozofickch tmat. Veronika: "Hanko, mysl, e t ta kola njak obohatila?" Hanka: "Jo, ztratila jsem veker sebevdom co jsem kdy mla ale aspo si pipadm krsn." Jitka to jet doplnila: "Tom k, e Hanka ije ve svt sel a pdel." I jinak to bylo opravdu perliv odpoledne. Zaali jsme hrt karty. Nauila jsem se mari a tahle hra mn pln nadchla. Hanka: "To u ne, musm si nalt panka." Veronika: "Hanko, jak jsi pila na to, e jsi krsn?" Hanka: "Jsem blb a krsn." Hanka: "Vo, tak se mn zasta." Va: "V, protiklady se pitahujou, to bys chtla blbho a hnusnho chlapa? ..ale ty v, j bych si t vzal hned" Hanka: "Ale to bych mla toho oklivho a .." No radi se vrame ke kole: Veronika: "J si vezmu skripta a km si: Tohle po ns nemou chtt.' A takhle projdu cel skripta a jdu na zkouku. A oni to po ns pak chtj." Veer jsme roztopili saunu a rozehvali kosti. Hanku zaaly plit nunice, tak si je la sundat. Jitka: "I to, co m na hlav by sis mla sundat." Hanka se vrac a k: "Tak u jsem cel, jak mn pnbh stvoil." Veer v 21.30 dorazil La. Darmo se k, my o vlku Pod jsme se toti jet nedokzaly smit s Lovm chovnm a proto vem vypravujeme co jsme s nm zailiviz denk z Francie. Po saun jsme se vrtili k marii, ale tst se obrtilo a moje hromdka penz se zaala zmenovat. Bylo jasn, e ns Tom zaal idit. Hanka: "Tomi, ty pln vyuv na karetn nevinnosti." Veern mase byly velmi pjemn, hlavn dky Tomovi a Makymu. Jak Jolana s Martinem, nevm, kvalitu si mus posoudit sami.

28.1 Pondl
Vstvme dve. Musme do pindlu pro Mu. Vlet se kvli deti opt zkrtil do dvou hodin: pouze zastvka v cukrrn a v krm.
Ma k Jitce: "Se tak mokr, taks nezvedala."
K obdku jsme vymyslely ampinovou polvku a francouzsk brambory. Ty se v peci pipravovaly rekordn dlouho, take na n byli vichni, krom vybravho Vyhnnka, moc naten.
Velmi se vem dodaten omlouvm, e jsem zkazila spolen obd historkami o prbhu m mononukleosy (hlenn vadilo pedevm Hance a Vere
- tohle slovo ve mn vzbuzuje odpor i kdy ho mm jen napsat) a o patologii. O tom, e z futrl pro mrtvoly padaj ervi jsem pokala, a Veronika dokoue, jen Tom znechucen odhodil lci do tale.
Bavme se o rodich, o tom jak asto je vdme a protoe Jitka byla moc dojat, pivedla jsem j zptky na zem:
Hanka: "Jak se me nkomu stskat po takovm exotovi, jako je Jitka."
Na chat zavldla nuda. Jitka si vzpomnla, jak si Jirka stoval, e by sm dobrovoln do kd se studenou vodou nevlezl. Vzhledem k tomu, e se zrovna sprchoval s nm nebyly obzvltn pote. K exekuci se pipojili vichni, le odpor kladen tm nebyl. Jirkovi to dlouho nedochzelo.
Poslali mne abych ho zdrela tm, e se budu vyptvat, jak kamna fungujou. A Jirka dviv vysvtloval Pak piel Martin a oznmil mu: "Mme pro tebe dleitou zprvu".
Veer byly opt mase jen Tom musel Jitku trochu krotit: "Mohla by sis dt ty nohy k sob?!"
Dola nm Becherovka, kterou Maky nahoru vynesl. To e jsme j dali 3 dny bylo tm, e byla 4,5 litrov, vc 9 kg. Viz foto.


29.1.2002 ter
Po rnu ns pekvapilo krsn poas. Vyrazila ns tedy na vlet velk banda, vyrazil i Vaek, (a po ns!) a tak La (slo). Po dvou dnech pren se proklubalo slunko a modr obloha. Cesta ns zavedla na horskou farmu, na mlko a pak na ernou Horu na obdek.
Mazat se na to skoro nedalo, byla to bu ledov krusta nebo rozbedl mokr snh. Zjistila jsem tedy, e bruslit se d vude. Jet jsme se zastavili na Dvorsk a na Petrku jsme dorazili u za tmy. Sjezd Klnovou loukou byl opravdu "vraedn". Vaek dorazil hodinku ped nmi, tak na ns ekal hrnec aje.
Hanka se hned dala do slibovanch lvanc, ami nami. Pl veera jsme se bavili bezva hdankama:
1. Dva kamardi se sejdou:
"Jo, j u mm ti dti."
"A kolik jim je?"
"Souet vk je jako oken na tamtom dom a souin se 36."
"To mi jet nesta."
"Tak nejstar nos brle." - uhodnte, kolik je ktermu z dt let.
2. Na konci tunelu jsou 4 lidi. Tunel vybouchne za 12 minut. Je jen jedna baterka a mohou jt jen dva lidikov najednou. Jeden projde tunelem za 1 min, dal za 2 min, 4 min a 5 min. Jak spolu pjdou? een: 1+2 5+4 2+1.
Druhou plku jsme se bavili neptomnost Ldi. O dest jsme se u dostaten bli, napadali ns rzn teorie, dokonce jsem se pokusili o psychologick profil (zavolal by? Kam? el by? Kudy?..). Do knihy se samozejm nenapsal. Tak co? Zali jsme informovat sprvce. Prav pina Lovi neptomnosti u padla, povaovali jsme j ovem jen za vtip. Sprvce ekl, e se La v poledne vrtil, e je mu patn. A jeliko zmizely vechny jeho vci, bylo nad sluce jasnj, e odjel. Jak pijel, tak zmizel. Je prost divn, to u tu padlo. Ale tentokrt ns vystrail a to se nedl.
Zbytek veera probhl v historkov nlad, a dolo na pomluvy, radi se usnulo.


30.1. 2002 Steda
Dnes jsme vstali pozdji, jen Tom vyrazil z pelechu v 3.30. To se v posteli najednou uvolnilo msta. Hance bylo patn, tak se rozhodla lit bez vychzky (j dnou volbu nemla). Martin zas e spot etnictv, tak jsme vyrazili jen babinec a Jirka, aby ns uhnal. To se mu ovem nepodailo. Jet se pokusil nechat si holky ujet v panice, e s nima strv cel den bez pomoci.
Ma Hodaov: "Doktor kal, e bych jet msc mla nosit hole, tak je nosm." Myslel sice francouzsk (Mika je toti bolav na noku), tyhle jsou made in CZ.

Vraceli jsme se a za tmy, sice od Strnho, ale stejn jsme chvilku hledali tyovou cestu k chat. Za pjemnho rozhovoru vak cesta pjemn ubh. Veer ns sauna postavila na nohy, tak jsme se s Verou pkn vykrmily. Cesta v map vypadala pjemn, zaehlen klistr ze strze
(Jitko co jsi myslela tmhle?)
Sjezd nad Doln Dvr byl spe utrpenm. Jehliky, vtviky, iky, lovk se mlem upchal k smrti. Dlouh cesta po zledovatl silnici tak nebyla z nejpjemnjch, zvl᚝ kdy jsem se nathla na zda, jak irok, tak dlouh. To byl klasick pd, kdy nkomu podjedou nohy, e je vyhod a k nebi, lye letly, hlky letly, brle letly sranda mus bt. Obzvl᚝ kdy je na silnici stejn vody jako v potoce.


31.1. 2002 tvrtek
Zatmco Hanka s Verou trp, my vyrme na Mseky. Vydrpali jsme se turistickou sjezdovkou na Medvdn a z Mseek koleko na Rovinku. Tam jsem si dala steak: konen maso. Druh polovina koleka byla opravdu spe do kopce. Proloili jsme tedy cestu focenm a hned to lo. Sjezdovka dol nebyla moc ulehenm. Tak jsme si v cukrrn dali moc dobr ovocn dortk a borvkov kol, vyslali Mu na autobus a pomalu vyrazili k Petrce. Vypad to, e se cel den jen cpali, ach jo, to jsme zas s Veru nco provihly.
Nechtlo se nm jt dlouho, tak jsme se rozhodli zdolat ernou sjezdovku. Mal hank v pohod, co krok na velkm hanku jsem se bla, e uklouznu a sjedu zpt do pindlu.
Nahoe docela foukalo, ale to u bylo jen z kopce - pohoda. Vsledn as: ern 52.35, a do chalupy 1.18.53. Musm ct, e jsem se konen ctila pjemn unavena. Sprcha m z toho vak dostala - hned bylo sly dostatek Mimochodem - nejazaprasenj lye jsem mla zas j, ale za to me samosebou servisman.
Jirko ta Jitka ti fakt lichot.


1.2. 2002 Ptek
Po prvn noci na novm pokoji jsou vichni mrtv. Hanka s Veronikou to vzdvaj a dezertuj smr Praha. Vaek vyrazil, i Maky. Dlouho mi trvalo ne se mi podailo zpacifikovat zbytek skupiny alespo k cest na Vrovku. Dl u to bylo na jejich sly, ale ani poas nebylo nejlep, tak jsme jen posedli a jeli zptky do pelku. Oni chlapi (hlavn Jirka, ale i Martin) byli pln udolan. Tak dlouho se snaili ns holky uhonit a jsme je uhonily my. Pravda, e z pvodn ptilenn pevahy jsme zbyly jen j s Jolanou, ale to spch jen podtrhuje. Cos tim myslela!!!?
Tento veer toho nejvce sndl Vaek. Byl nejdl, ale hlavn musel spotebovat dvoudenn zsobu jdla, kdy jsme tu jen do soboty.
Vaek: "Tak jsem dneska za tu cestu projel asi pt hoven." Jinak na chat je spousta dt, tak je tu pknej rambajz.
Zdlo se mi to jako njak svt sktk.
Jirka nakonec prohlsil, e m mlo zbavy, tak jsem ho musely s Jolanou podn zlechtat, aby vdl, za je toho loket. Je vidt, e kdy se chlap pes den mlo utah a pibhne na chatu za svtla, m potom roupy.
Jirka mi nasazuje (sna se) znehybujc hmat: "U t nkdy krtila kobra?"-??
Maky: "Had, kter tk, nekoue"
Pak se strhla velk bitka: Maky versus j a Jolana a kupodivu ns skoro pepral.
Kdy Jitka pijela, vyprvla jak s kadou mval v jedn ruce. Myslm, e boj to byl vyrovnan, kdy trval skoro ti tvrt hodiny a bezvsledn. Jolan pibylo pr modin, ale docela pjemn ns to utahalo, take kdy ly spt dtiky, li jsme bez problm i my. Dola jsem ovem k jednoznanmu zvru: a budu mt slu jako Adamk, tak budu mt na to taky vyhrt njak zvod.


2.2.2002 Sobota
Probudili jsme se do krsnho dne: jedeme dom, nen se co divit, e se poas umoudilo. koda, e u tu nen Veronika. Vidla by, e se tu mustvo mnohmu nauilo. Martin u bez problm oteve rybiky